Compoziţie: 1 lingură de cafea boabe prăjită şi măcinată, 1/4 lingură scorţişoară, 1/6 lingură cuişoare, 1 lingură zahăr pudră, 1 lingură chimen seminţe, 3 linguri sare dură.
Preparare: Se macină toate fin, cu excepţia sării, care rămâne dură, ne-măcinată şi se păstrează separat (sarea are efect higroscopic şi le umezeşte pe celelalte).
Administrare: – intern – Se bea câte o linguriţă rasă de praf, peste care se presară sarea, cu câte 100-200 grame lapte fiert şi răcit. Se ia din oră în oră, până la oprirea hemoragiei, dar nu mai mult de 4 linguriţe pe zi.
Acţiune: – efect hemostatic la nivelul capilarelor şi al sistemului arteriolelor şi venelor mici. Nu se foloseşte în hemoragii de cauză externă (tăieturi, traumatisme).
Indicaţii: Metroragie (sângerare la ciclu de peste trei zile), epistaxis, gingivoragie, otoragie, hemoragie digestivă superioară şi inferioară (varice esofagiene, ulcer gastro-duo-denal sângerând, rectoragie, hemoroizi), hemoptizie, hematurie.
Observaţii: Pentru tratament este obligatoriu a se procura lista completă. Consumul nu trebuie să depăşească o linguriţă pe oră, cel mult 4 ore consecutiv într-o zi. Dacă după a doua sau a treia linguriţă hemoragia se opreşte, atunci nu se mai ia praf. Dacă hemoragia revine a doua zi, se reia tratamentul. Prin hemoragie se înţelege: • gust de sânge în gură • tuse cu sânge • vărsături cu sânge proaspăt sau “in zaţ de cafea” (sânge digerat) • scaun negru, lucios şi păstos, “ca păcura” (melena) • urina roşiatică(hematurie)•sângerarea gingiilor la periat (gingivoragie) • menstruaţie peste trei zile (este considerată hemoragie) • sânge din nas (epistaxis).