Compoziţie: 1.Ceai aromat 2. Ceai gastric 3. Ceai antibronşitic 4. Ceai antiastmatic 5. Ceai antihemoroidal 6. Ceai pectoral 7. Afin – frunze 8. Alun – frunze 9. Anghinare – flori -10. Busuioc – plantă -11. Carpen – frunze -12. Chimion – seminţe -13. Cimbrişor de câmp – plantă 14. Coada calului – plantă -15. Coada racului – plantă – 16. Coada şoricelului – plantă, flori -17. Frag – frunze 18. Ghinţura – plantă -19. Gutui – frunze -20. Lumânărică – flori 21. Măceşe – fructe -22. Mentă – plantă -23. Nuc – frunze -24. Osul iepurelui – rădăcină -25. Păducel – flori, fruct, frunze -26. Pedicuţă – plantă -27. Pelin – plantă – 28. Porumbar – fructe, frunze -29. Rostopască – plantă – 30. Rug de mure – plantă -31. Scai vânăt – plantă -32. Stejar – frunze -33. Sunătoare – flori, plantă -34. Ştevie – plantă -35. Talpa gâştei – plantă -36. Tătăneasă (iarba lui Tatin) – plantă -37. Tei – flori -38. Turiţă mare – plantă -39. Ţintaură – plantă -40. Urzică vie – frunze -41. Zmeură – frunze
Preparare: Se pune câte o linguriţă din fiecare plantă în pungi de hârtie. Rezultă ceaiul gata combinat pentru una sau mai mult zile. În 2.5 litri apă clocotită (apă naturală, de fântână sau de izvor) se pune combinaţia de plante de mai sus, câte o linguriţă din fiecare fel de plantă. Se dă în clocot încă 1-2 minute. Se lasă la infuzie cel puţin 30 de minute şi se poate strecura, sau se lasă plantele în ceai.
Se poate îndulci, la indicaţii, cu siropuri naturale din zmeură, vişine, mure, brad, lămâie, afine, în amestec, după gust.
Administrare: – internă – cantitatea respectivă de ceai se bea în loc de apă în 24 de ore
Variantele I-II sunt pentru pacienţii grav bolnavi. Varianta I: – se bea din oră în oră câte 3-7 linguriţe timp de 16- 18 ore, după care urmează o pauză de 6-8 ore. Varianta II – se bea de 3 ori pe zi la mesele principale câte 100-300 ml.
Acţiune: Prin aportul de substanţe active, minerale şi vitamine pe care îl are, ceaiul suplineşte nevoile organismului. Reglează peristaltica intestinală, încetinind-o în caz de peristaltism accelerat şi absorbţie încetinită. Combate fenomenele de fermentaţie şi putrefacţie de la nivelul intestinului gros. Favorizează absorbţia lichidelor intestinale, a sărurilor minerale, vitaminelor şi substanţelor nutritive, având în final efect anti-diareic.
Indicaţii: În diaree sau ca tratament de re-mineralizare, vitaminizare şi în substituţie.
Lista 4-0
Compoziţie:1. Afin – frunze -2. Busuioc – plantă -3. Chimion – seminţe -4. Urzică vie – frunze -5. Sunătoare – flori, plantă -6. Talpa gâştei – plantă -7. Trandafir – petale -8. Trifoi de câmp – flori –
Lista 4-1
Compoziţie:1. Ceai gastric 2. Ceai antihemoroidal 3. Ceai laxativ 4. Coada şoricelului – flori, plantă -5. Traista ciobanului – plantă -6. Turiţă mare – plantă -7. Scai vânăt – plantă -8. Sunătoare – flori, plantă -9. Ţintaură – plantă 10. Gălbenele – flori 11. Pătlagină – plantă 12. Trifoi roşu sălbatic – flori 13. Volbură – plantă 14. Păpădie – plantă 15. Busuioc – plantă 16. Chimion – seminţe 17. Gutui – frunze 18. Nalbă – plantă 19. Dud – frunze 20. Pir – rădăcină
Lista 4-2
Compoziţie:1. Ceai aromat 2. Urzică moartă – plantă, flori -3. Iarbă mare – rădăcină, plantă -4. Urzică vie – frunze – 5. Mesteacăn – frunze -6. Răchitan – plantă -7. Chimion – seminţe -8. Volbură – plantă -9. Fasole – teci -10. Păducel – flori, frunze -11. Măcieşe – fructe -12. Vâsc de măr – frunze -13. Grâu – plantă, seminţe -14. Corn – fruct -15. Dud – frunze –
Preparare: În pungi de hârtie se pune câte o lingură din fiecare fel de plantă, formându-se astfel ceaiurile pe listele respective (4-0, 4-1, 4-2). Se scrie pe pungă numărul listei. În 2 litri apă clocotită (apă de arteziană sau izvor) se pune combinaţia respectivă şi se dă în clocot 1-2 minute. Se lasă acoperit pentru infuzie 30 minute, apoi se poate strecura sau se lasă plantele în ceai.
Administrare: – intern – cantitatea respectivă (2litri) se bea în loc de apă în 24 h.
Varianta I – se bea din oră în oră câte 3-7 linguriţe timp de 16-18 ore, după care urmează o pauză de 6-8 ore. Varianta II – se beau de 3 ori pe zi la mesele principale câte 100-300 ml.
Se poate îndulci cu siropuri naturale din afine, mure, zmeură, vişine, lămâie, brad, în amestec, după gust.
Acţiune: Prin aportul de substanţe active, minerale şi vitamine, ceaiul suplineşte nevoile organismului având efecte multiple benefice in special asupra tubului digestiv, ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor şi aparatului cardiovascular, concurând la dezintoxicarea organismului (efect depurativ), reglementarea circulaţiei la nivelul capilar stimulând funcţia hepatică şi pancreatică în principal.
Indicaţii: În afecţiuni hepatice si pancreatice alternative cu Lista 12 şi în funcţie de scaun după aviz.