Lista 16

Compoziţie: 1 litru lapte vacă (de la ţară),  1 cartof roşu cu coaja crăpată (aspect de solzi).

Preparare: – se utilizează două vase emailate curate şi neciobite. Se fierbe 1 l de lapte într-unul din vase până când spuma se ridică până la înălţimea de un deget, fără să se crape pojghiţa. Se lasă să se răcească.

Fierbeţi laptele în aceleaşi condiţii în celălalt vas emailat. Lăsaţi-l din nou să se răcească. Fierbeţi laptele din nou în primul vas la fel, care între timp a fost curăţat, (spălat şi sters). De fiecare dată se pune toată spuma. Procedaţi la fel până când laptele fierbe de 5 ori o dată într-un vas o dată în celălalt, respectând condiţiile de fierbere amintite la început.

Curăţaţi cu un cuţit de lemn de stejar un cartof roşu cu coaja crăpată (cât un ou de găină) având aspectul unor solzi şi tăiaţi cât se poate de mărunt folosind un cuţit de crom sau lemn de stejar uscat. Puneţi cartoful bine mărunţit în lapte atunci când acesta fierbe a 5-a oară şi amestecând cu o lopăţică din lemn de stejar uscat, lăsaţi-l să fiarbă până se îngroaşă formând o pastă.

Administrare – extern – Se pune această pastă pe rană (ulcer varicos) se leagă deasupra cu o compresă sterilă şi se bandajează ţinându-se aşa 48 ore, după care se spală locul cu apă oxigenată.

Tratamentul durează până la vindecarea rănii.

Indicaţii: – ulcer trofic de gambă

Observaţii: – este important să se respecte întocmai procedeul de preparare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *