Compoziţie: Coajă de mesteacăn, Coajă de salcie roşie (răchită roşie). Coajă de salcie galbenă (răchită galbenă)
Lista de ceaiuri 3, 4, 12.
Procedură: Se alege din pădure un trunchi de mesteacăn frumos, neted, fără crăpături ale cojii de grosime cât circumferinţa capului bolnavului când stă în picioare lângă el la înălţimea omului. Se poate lua şi un trunchi mai subţire, important este să fie coaja perfect sănătoasă, ne crăpată. Se taie o bucată de 2 m de la sol sau de deasupra crăpăturilor la 0.5 m de sol. Se înseamnă partea de sus şi de jos şi se transportă acasă. Dacă nu se poate transporta bucata de 2 m se va tăia în două, dar se ţine cont care este bucata de sus şi care este cea de jos; la fel se înseamnă care este partea de sus a fiecărei bucăţi, deoarece decojirea se face obligatoriu de sus în jos.
O dată ajuns acasă trunchiul se pune cu baza în apă (2-3 degete) la loc ferit de îngheţ, mucegai sau uscăciune. Apa se schimbă când se tulbură. Copacul trebuie să fie viu să nu se usuce sau să se altereze.
Se alege la fel un trunchi de răchită (salcie) roşie şi galbenă de aproximativ 1 m şi de grosime “mai gros decât genunchiul şi mai subţire decât mijlocul pacientului”. Răchita (salcia) galbenă şi roşie se cunoaşte după mlădiţele tinere de 1-2 ani care au culoarea roşie sau galbenă. Trunchiurile se pot pune la fel cu baza în puţină apă sau se pot folosi şi uscate.
Preparare: – se pune la fiert 3 litri apă, apă de izvor sau fântână arteziană (naturală) cu 300 g (7 linguri) de grâu ales şi se fierbe încet până ce grâul devine comestibil (se sparge şi plesneşte).
În acest moment se adaugă coaja de mesteacăn bine mărunţită partea albă externă şi partea prin care circulă seva groasă de 3-5 mm.
Mesteacănul se decojeşte de sus în jos de lăţimea palmei pacientului cu degetele lipite puse orizontal în fiecare zi, roată, roată. Când se termină o tură (de 3 ori aproximativ) se continuă în jos până la terminarea celor 2 m de trunchi. Decojirea se face cu un cuţit cu lama tare până la lemn şi cu un fierăstrău de mână. Coaja trebuie să fie proaspăt tăiată înainte de a o pune în ceai.
Împreună cu coaja de mesteacăn se pune şi coaja de răchită galbenă şi roşie de suprafaţa (7-10) cm pătraţi în grosime de la 1-3 mm, partea prin care circulă seva dintre lemn şi coaja externă (care se aruncă). Se mărunţeşte fin. Decojirea la sălcii se face de jos în sus tot aşa circular.
Toate cele 3 coji mărunţite se pun în ceaiul clocotit şi se fierb 1-2 minute. Se acoperă pentru infuzie şi se strecoară după 30 minute.
Cantitatea respectivă (aproximativ 2 litri) se bea în 24 ore.
Aşa se face zilnic (cât mai de dimineaţă) până se va termina coaja de pe trunchiul de 2 m de sus în jos, roată de la capăt la capăt.
Administrare:
– orală – cantitatea de ceai de 2 litri se bea în 24 ore în loc de apă. Se poate îndulci cu zaharină, sau siropuri naturale din zmeură, vişine, mure, lămâie, brad, afine, în amestec, după gust, (de la Lista 12).
– externă – cu ceaiul se poate tampona partea bolnavă în caz de operaţie sau rană. În ceai se înmoaie prima făşie a compresei de la Lista 10.
Lista 15-2
Acţiune: – antiinflamatoare, regenerativă, citostatică.
Indicaţii: – în afecţiuni multiple la recomandarea medicului.
Observaţii – ceaiul de bază se prepară ca mai sus din coaja de mesteacăn şi răchită roşie şi galbenă (Lista 15).
1. În caz de constipaţie la ceaiul Listei 15 se adaugă şi plantele Listei 3 zilnic până când scaunul devine normal (zilnic) sau la diaree.
2. În caz de diaree se adaugă la Lista 15 plantele Listei nr. 4 până când scaunul se normalizează (1 scaun pe zi).
3. În caz de urină colorată sau tulbure se adaugă plantele Listei 12 zilnic până la normalizarea urinei.
Când scaunul e normal (1 scaun/zi) şi urina curată, limpede, se bea doar ceaiul de bază (Lista 15) fără listele 3, 4, 12.
Este posibil uneori să existe şi constipaţie şi urina colorată. În aceste zile se adaugă de exemplu şi plantele Listei 3 şi Listei 12 la ceaiul de bază (Lista 15).
În cazul adăugării de plante se creşte cantitatea de apă din ceai aşa încât să rămână după strecurare 2 litri.
Tratamentul durează până se bea ceai din coaja de pe trei trunchiuri de mesteacăn de 2 m – de la cap la coadă.
Scoarţa se ia jos de pe trunchi numai când se pune la fiert. Este interzis a se bea apă, suc, alcool în timpul tratamentului.