Compoziţie:1. Ceai diuretic 2. Ceai hepatic 3. Ceai gastric 4. Ceai aromat 5. Cimbrişor de câmp – plantă 6. Cireş – codiţe,frunze 7. Coada calului – plantă 8. Coada şoricelului – flori, plantă 9. Cruşin – coajă 10. Dud – frunze 11. Măceş -fructe, flori 12. Mătase de porumb 13. Mentă – plantă 14. Mesteacăn – frunze 15. Muşeţel – flori 16. Păducel – flori, frunze, fructe 17. Păpădie – plantă 18. Pătlagină – plantă 19. Pătrunjel – frunze 20. Pir 21. Tei 22. Traista ciobanului – plantă 23. Trifoi de câmp – flori 24. Troscoţel – plantă, rădăcină 25. Urzică moartă – frunze 26. Vâsc de măr – frunze 27. Vişin – cozi, frunze 28. Volbură – plantă
Preparare: – în 2 litri apă clocotită (apă naturală, de fântână arteziană sau de izvor) se pune combinaţia de plante de mai sus, câte o lingură din fiecare fel de plantă. Combinaţia de plante se păstrează în pungi de hârtie. Se dă în clocot încă 1-2 minute. Se lasă la infuzie cel puţin 30 minute şi se poate strecura, sau se lasă plantele în ceai.
Administrare: – internă – cantitatea respectivă de ceai se bea în loc de apă în 24 de ore. Varianta I – se bea din oră în oră câte 3-7 linguri, timp de 16-17 ore, după care urmează o pauză de 6-8 ore. Se poate îndulci, la indicaţie, cu siropuri naturale din zmeură, vişine, mure, lămâie, brad, afine în amestec, după gust. Varianta II – se bea de 3 ori pe zi la mesele principale câte 100-300 ml înainte şi după mânca.
Acţiune: – prin aportul de substanţe active, minerale şi vitamine pe care îl are, ceaiul suplineşte nevoile organismului, având totodată efect dezintoxicant, depurativ, anti-inflamator, bacteriostatic asupra căilor urinare, eliminând prin urină toxinele din organism.
Indicaţii: – ceai de bază în peste 90% din afecţiuni care au ca efect blocare eliminării toxinelor, acumularea de micro-cristale de uraţi, fosfaţi sau colesterol la nivelul căilor urinare şi încetinirea fluxului renal.